Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш от листа на цвекло

Киш от листа на цвекло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Киш от листа на цвекло
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
36 мин.
Общо
54 мин.
Порции
8
"Разчупете менюто си с този интересен киш с листа от цвекло"

Необходими Продукти

  • Блат
  • брашно - 155 г
  • краве масло - 65 г студено, твърдо
  • бяло вино - 35 г студено (или студена вода)
  • сол - 2 щипки
  • захар - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • яйцa - 1 бр. (само малка част от него за намазване)
  • Плънка
  • листа от цвекло - 80 г с дръжките (може и ди 100 г)
  • сметана - 100 г готварска, 35%
  • прясно мляко - 400 мл.
  • яйца - 3 бр. големи
  • краве масло - 40 г разтопено
  • брашно - 40 г
  • сол - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • гауда - 125 г или ементал (може и обикновен кашкавал)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата нарежете маслото на малки парченца към брашното, смесено със солта, захарта и бакпулвера.

Втрийте с пръсти до получаване на трохи и после сипете студеното вино или вода и обединете маслените трохи в гладко маслено тесто.

Разточете тестото за киш между два пласта хартия за печене на тънка кора с диаметър 30 см.

Махнете горния пласт и обърнете върху форма за киш или тарт със стандартни размери 28 см.

Притискайте тънкото тесто, така че да прилепне по всички извивки и стените на формата, след това надупчете с вилица и намажете с част от едно разбито яйце. Останалото запазете за плънката.

Приберете блата във фризер за 10 минути, а през това време си загрейте фурната до 180 °C.

Охладения блат печете 15 минути, през които направете плънката.

За нея накълцайте на ситно листата от червено цвекло заедно с дръжките, ако са тънки у нежни.

Разбийте трите яйца със солта, пипер, брашното и остатъка от четвъртото яйце, което сте заделили.

Налейте млякото, сметаната и маслото и разбъркайте.

Поставете на слаб огън тази смес за 6 минути и по средата на това време сипете накълцаните листа цвекло.

Бъркайте често.

Добавете сиренето гауда или друго по ваш вкус - настъргано.

Разбъркайте и излейте сместа върху полуизпечения блат.

Върнете във фурната соления киш за още 15 минути или докато плънката стегне и се зачерви.

Сервирайте готовия вкусен киш с листа от цвекло топъл.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: