Начин на приготвяне
Накиснете копривата в топла вода за час и половина или попарете за няколко минути във вряща вода (около 300 мл) и след това оставете да изстине, като покриете съда.
Освен сушена в сезона на копривата може да използвате прясна или пък дори замразена.
Сипете в блендер сварения, измит и отцеден нахут, скилидките чесън, лимоновия сок, зехтина, сусама и солта.
Добавете копривата с част от водата, оцветила се в тъмно зелено. Общото тегло да е 100 г.
3. Смелете на гладък хумус и ако желаете, сипете още от копривената вода и зехтин, за да разредите, в случай че е много гъст.
4. Сложете готовият хумус с коприва в купичка, поръсете със зехтин, червен пипер и сусам и поднесете с хлебчета или хрупкави препечени филийки, крекери или други.
Добър апетит!