Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хумус»Хумус с коприва

Хумус с коприва

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хумус с коприва
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Лесно е да започнеш да мажеш този домашно приготвен хумус с коприва върху препечените филийки, но е трудно да спреш - винаги искаш и още, и още, и още"

Необходими Продукти

  • нахут - 350 г сварен, от консерва
  • сусам - 30 г + за поръсване
  • коприва - 1 шепа, сушена
  • сок от лимон - 40 мл прясно изцеден
  • чесън - 2 скилидки (според вкуса)
  • зехтин - 65 мл + за поръсване
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • червен пипер - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете копривата в топла вода за час и половина или попарете за няколко минути във вряща вода (около 300 мл) и след това оставете да изстине, като покриете съда.

Освен сушена в сезона на копривата може да използвате прясна или пък дори замразена.

Сипете в блендер сварения, измит и отцеден нахут, скилидките чесън, лимоновия сок, зехтина, сусама и солта.

Добавете копривата с част от водата, оцветила се в тъмно зелено. Общото тегло да е 100 г.

3. Смелете на гладък хумус и ако желаете, сипете още от копривената вода и зехтин, за да разредите, в случай че е много гъст.

4. Сложете готовият хумус с коприва в купичка, поръсете със зехтин, червен пипер и сусам и поднесете с хлебчета или хрупкави препечени филийки, крекери или други.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: