Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Вкусни плетени гевреци

Вкусни плетени гевреци

VecaVeca
Мастър Шеф
296812k
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Вкусни плетени гевреци
Снимка: Veca
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Пригответе ги за закуска или вечеря и се насладете на вкусни гевреци"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • суха мая - 1о г
  • сол - 2 равни ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • заквасена сметана - 2 с.л.
  • мляко - 300 мл
  • За намазвана
  • яйца - 1 бр.
  • мляко - 5 с.л.
  • сусам - според нуждите
  • За след изпичане
  • олио - според нуждите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на тестото:

Изсипете брашното в по-дълбок съд, добавете суха мая, сол, захар и разбъркайте. След това добавете заквасената сметана, хладкото мляко и замесете тесто. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 30 минути.

Омесете тестото върху набрашнена работна повърхност, разделете го на 4 части и след това разделете всяка част наполовина (получавайки 8 части).

Вземете две части и ги развийте във форма на цилиндър, пресечете ги и свържете краищата им в кръг. Направете още 3 геврека по същия начин.

Разбъркайте с вилица млякото и яйцето и след това потопете готовия солен геврек. В друг съд поставете сусама, след което прехвърлете геврека от купата с млякото и яйцето в купата със сусама, леко натиснете навсякъде, така че сусамът да залепне за тестото.

Направете същото и с останалите 3 торби. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Оставете ги да престоят 10 минути.

Поставете тавата в студена фурна, включете на 200 °C и печете усуканите гевреци за 20 минути.

Извадете готовите гевреци от фурната и горещи ги намажете с олиото, покрийте ги с чиста кухненска кърпа и ги оставете да се охладят.

Опитайте тези плетени гевреци - по-вкусни са от тези, които купуваме в пекарната.

Приятно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: