Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото:
Изсипете брашното в по-дълбок съд, добавете суха мая, сол, захар и разбъркайте. След това добавете заквасената сметана, хладкото мляко и замесете тесто. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 30 минути.
Омесете тестото върху набрашнена работна повърхност, разделете го на 4 части и след това разделете всяка част наполовина (получавайки 8 части).
Вземете две части и ги развийте във форма на цилиндър, пресечете ги и свържете краищата им в кръг. Направете още 3 геврека по същия начин.
Разбъркайте с вилица млякото и яйцето и след това потопете готовия солен геврек. В друг съд поставете сусама, след което прехвърлете геврека от купата с млякото и яйцето в купата със сусама, леко натиснете навсякъде, така че сусамът да залепне за тестото.
Направете същото и с останалите 3 торби. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Оставете ги да престоят 10 минути.
Поставете тавата в студена фурна, включете на 200 °C и печете усуканите гевреци за 20 минути.
Извадете готовите гевреци от фурната и горещи ги намажете с олиото, покрийте ги с чиста кухненска кърпа и ги оставете да се охладят.
Опитайте тези плетени гевреци - по-вкусни са от тези, които купуваме в пекарната.
Приятно!