Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Лятна индийска яхния със спанак

Лятна индийска яхния със спанак

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Лятна индийска яхния със спанак
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
18/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Докоснете до индийската кухня с лятната яхния със спанак"

Необходими Продукти

  • жълт грах - 1 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 бр.
  • спанак - около 350 грама
  • чесън - 4 скилидки
  • джинджифил - 1/2 ч.л. на прах или 1 ч.л. пресен настъган
  • кимион - 1 с.л., на зърна
  • кориандър - 1 с.л.
  • куркума - 1 ч.л.
  • къри - 1 ч.л.
  • канела - 1 щипка
  • сминдух - 1 ч.л.
  • сол
  • олио
  • магданоз - 1/3 връзка, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Грахът се измива добре. Залива се с гореща вода и се оставя настрани да се накисне.

Лукът и доматите се нарязват на дребни кубчета, а чесънът се наситнява.

В сгорещено олио се запържват семената кимион, докато пуснат аромата си, след което се добавя чесънът и джинджифилът.

Следва лукът и се запържва всичко още, докато лукът поомекме.

Добавят се доматите и 1 ч.л. сол. Оставя се около 5 минути. След това се прибавят всички останали подправки и се разбърква добре.

Добавя се изцеденият грах и около 3-4 ч.ч. вода и след като заври, се оставя на по-слаб огън до пълното сваряване на граха.

Може да се остави по-дълго, докато се попревари грахът и стане по-кремаво или да останат парченца за по-рядка, но много апетитна яхния.

Накрая се добавя измитият и накъсан спанак, разбърква се и яхнията с грах се оставя под капак още няколко минути, докато омекне всичкият спанак.

Накрая по желание се поръсва с наситнен магданоз и лятната индийска яхния със спанак е готова за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: