Начин на приготвяне
Грахът се измива добре. Залива се с гореща вода и се оставя настрани да се накисне.
Лукът и доматите се нарязват на дребни кубчета, а чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържват семената кимион, докато пуснат аромата си, след което се добавя чесънът и джинджифилът.
Следва лукът и се запържва всичко още, докато лукът поомекме.
Добавят се доматите и 1 ч.л. сол. Оставя се около 5 минути. След това се прибавят всички останали подправки и се разбърква добре.
Добавя се изцеденият грах и около 3-4 ч.ч. вода и след като заври, се оставя на по-слаб огън до пълното сваряване на граха.
Може да се остави по-дълго, докато се попревари грахът и стане по-кремаво или да останат парченца за по-рядка, но много апетитна яхния.
Накрая се добавя измитият и накъсан спанак, разбърква се и яхнията с грах се оставя под капак още няколко минути, докато омекне всичкият спанак.
Накрая по желание се поръсва с наситнен магданоз и лятната индийска яхния със спанак е готова за сервиране.