Начин на приготвяне
Нахутът се накисва от предната вечер. На другия ден се сварява. Отцежда се, като се запазва част от водата му.
Патладжанът се нарязва на ленти, които се натъркват със сол и се оставят настрани за около 20 минути. След това се измиват и нарязват на кубчета.
Останалите зеленчуци се нарязват на кубчета, а чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържват лукът, пиперките и чесънът. Към тях се прибавят картофите. След като се позапържат няколко минути, се добавя и патладжанът, а след него и гъбите. Най-накрая е ред и на тиквичките.
Посолява се, разбърква се и се похлупва яхнията с нахут. Когато зеленчуците пуснат течност, малко след това се налива 180 мл от водата от нахута.
Овкусява се с останалите подправки. Оставя се да ври, докато омекнат зеленчуците.
Добавят се доматите и нахутът и се оставя, докато част от течността на постната яхния се изпари.
В края се обърква с наситнения магданоз и се сваля от котлона яхнията с нахут.