Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена Риба»Перфектната пържена риба стъпка по стъпка

Перфектната пържена риба стъпка по стъпка

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Перфектната пържена риба стъпка по стъпка
Снимка: Ivelina
1 / 2
20/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Следвайте стриктно тези стъпки, за да получите и вие перфектната пържена риба"

Необходими Продукти

  • риба - 4 бр. средно голяма (мерлуза или др.)
  • лимони - 2 бр.
  • брашно - 50/100 г за паниране
  • олио - 100 мл
  • краве масло - 80/100 г
  • магданоз - или друга зелена билка на вкус
  • марината
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • вода - 1 л за мариноване на рибата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за пържена риба е от най-известния руски готвач Иля Исаакович Лазерсън - Принципите на Лазерсон. Лазерсън е световноизвестен готвач, водещ на много радио и телевизионни програми на руски телевизионни канали, автор на повече от сто известни готварски книги.

Например, има определени принципи за осоляване на риба у дома, за правилното приготвяне и т.н. За всяко ястие готвачът има свои разработени принципи. Дори за такова на пръв поглед просто ястие като пържена риба.

Своята теория той застъпва основно за техники на готвене без рецепта и фундаментални. Това е основната разлика от другите готвачи. Принципите му съдържат различни комбинации от продукти, техните пропорции за готвене и в готовото ястие.

Вземете средно големи риби, за да се изпържат цели. Отрежете главата, опашката и перките. Ако рибата е голяма, обичайно е да се пържи на хапки, като се реже или през костите, или на филета без кости. Този път съм приготвила мерлуза.

Принцип 1: Солта + захарта са най-големите приятели на рибите!

Разтворете една супена лъжица сол и захар в литър вода. Правим разрези върху рибите от едната и от другата страна. Поставете ги във водата за 20 минути. Това е необходимо, за да бъде рибата по-вкусна и с най-добра консистенция. Това е особено важно при пържене на филета!

Принцип 2: Лимонът е приятел на пържена риба, но не когато е сурова! Не мариновайте рибата с лимон. Ползвайте след приготвянето ѝ! Абсолютно забранено е да се излива лимонов сок върху риба преди пържене! Киселината намалява протеините.

Нарежете лимона наполовина. Загрейте тигана. Поставяме едната половина с нарязаното надолу. Пържете, докато върху разреза се появи кафява коричка.

Принцип 3: Загрейте незалепващия или чугунен тиган по правилния начин! Загрейте добре тигана с добавяне на голямо количество растително масло. Изваждаме рибите от водата. Изсушете върху салфетка. За аромат втрийте с пръсти сместа от пипер в разнесете от двете страни.

За да предотвратим залепването на рибата по тигана и да има по-добра кора, панираме в малко количество брашно. Разклатете, за да отстраните излишното брашно.

Поставете рибата в тигана. Разклащайте от време на време, за да не залепне рибата. Пържете от двете страни, като обръщате постоянно. Намаляваме огъня. Определяме готовността на рибата според готовността на най-дебелото място.

Принцип 4: Маслото е третият приятел на рибата! Оставете малко количество олио в тигана, изхвърлете останалото. Добавете голямо парче масло. Маслото ще ви позволи да приготвите маслен сос.

Ако разполагате с магданоз или друга билка, нарежете на ситно. Когато маслото изгори малко и се появи орехова миризма, добавете билките. Изстискайте лимонов сок от половин лимон върху рибата и в соса. Можете да препечете в маслото половин лимон.

Сложете рибата в чиния. Залейте със сос. Украсете ястието с лимон пресен или препечен и стрък магданоз.

Аз поднесох рибата на тиган със задушени тиквички, варен картоф, прясно доматче и разбира се лимон.

Няма значение какъв вид риба се използва за перфектната пържена риба стъпка по стъпка!

Този метод на пържене е подходящ за всяка риба. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: