Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Андалуски зехтинови хлебчета Очиос

Андалуски зехтинови хлебчета Очиос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Андалуски зехтинови хлебчета Очиос
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 11
22/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"С тези хлебчета можете да направите страхотни сандвичи - както солени с различни кашкавалчета, така и сладки с шоколад"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • зехтин - 120 г хубав, ароматен
  • мая - 25 г жива
  • вода - 200 мл
  • анасон - 1 с.л. на зърна
  • сол - 1 ч.л. за тестото + едра сол на люспи за поръсване
  • червен пипер - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тези необикновени хлебчета от слънчева Испания са типични за провинция Хаен в област Андалусия.

Откакто ги пробвах испанските хлебчета, съм влюбена в тяхната крехка текстура и хрупкава коричка, а за вкуса дори не мога да намеря дума - просто трябва да се опитат.

Характерното за хлебчетата Очиос е, че се приготвят с много зехтин, имат лек дъх на анасон и могат да бъдат както сладки, така и солени. Също в зависимост от зоната, те се приготвят в различни форми.

Аз ви ги представям в соленият вариант и тяхната традиционна кръгла форма.

В случай че искате да ги направите сладки, само изключете солта в тестото или я редуцирайте до 1 щипка, а добавете две лъжици захар. Също така при сладките хлебчета изключваме червения пипер и поръсваме със захар.

Ето и рецептата за тези очарователни хлебчета:

Водата и зехтинът се смесват и загряват до 37 градуса. В тях се натрошава и разтваря маята.

Хубаво се разбърква и към течната смес се пресява брашното със солта (или се слага захар, ако се правят сладки Очиос).

Слага се и лъжица семенца от ароматен анасон и се замесва хлебно тесто.

Особеното на тестото, е че е мазничко и почти няма да ви лепне, но все пак се изисква да се меси поне 15 минути и при нужда се поръсва малко брашно.

Дори да ползвате кухненски робот за обработка на тестото, не съкращавайте много времето.

От готовото тесто направете 12 топчета и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене, оставяйки разстояние между всяко, за да не слепнат при бухването им.

Намажете със зехтин, покрийте с кърпа и оставете да втасат за 1 час на топло. Добре е кърпата да не докосва тестото.

Втасалите Очиос намажете пак със зехтин, тъй като предишният вече ще е попил (нали са зехтинови хлебчета, та добре оправдават името си.

Поръсете със едра сол на люспи и червен пипер (или захар, съответно за сладките).

Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна и веднага свалете температурата на 180 градуса.

Печете 25 минути или до лек златист загар.

През последните 5 минути може да сложите отгоре пласт алуминиево фолио, за да не загаря и нагарча червения пипер.

Хапвайте тези чудни питки топли или изстинали. Ползвайте ги за сандвичи или вкусна закуска, а ако сте си направили от сладките Очиос, то идеално биха се комбинирали с течен шоколад, намазани с масълце или сладко.

Опитайте андалуските зехтинови хлебчета Очиос и споделете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: