Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Сладки хлебчета Очиос

Сладки хлебчета Очиос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладки хлебчета Очиос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
25/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Взимаш и хапваш, взимаш и хапваш - и така, докато не свършат тези сладки хлебчета"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • вода - 200 мл
  • зехтин - 120 мл + за намазване
  • мая - 25 г жива
  • захар - 4 с.л. + за поръсване
  • анасон - 1 ч.л. на зърна+ за поръсване
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата и зехтинът се смесват и загряват до 37 градуса. В тях се разтварят маята и две лъжици захар.

Брашното се пресява в купа, добавят му се щипка сол, останалата захар и зрънцата анасон.

В средата се прави кладенче и в него се сипва течната смес с маята.

Замесва се гладко и мазно тесто, с което се работи поне 10 минути, за да се поеме добре зехтинът.

Оставя се да почине 15 минути, за да се отпусне и се разделя на 12-14 малки топчета.

Оформените сладки хлебчета се подреждат на разстояние в тава, покрита с хартия за печене.

Покриват се с прозрачно фолио и се оставят на топло да втасат за 1 час или докато бухнат в троен размер.

Намазват се със зехтин и се поръсват със кристална захар и зрънца анасон.

Сладките хлебчета Очиос се пекат в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване-20-25 минути.

Хапват се топли, намазани с масълце, сладко, течен шоколад или каквото ви душа иска :)

Когато хлебчетата изстинат и престоят няколко часа може да изсъхнат, затова в случай, че не ги консумирате на момента, ги съхранете в добре затворена херметическа кутия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: