Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецова пита със стевия

Лимецова пита със стевия

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецова пита със стевия
Снимка: Мария Божилова
1 / 7
16/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Сладка питка, която можете да похапвате без угризения на съвестта"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг + за поръсване на формата
  • суха мая - 11 г
  • сушена стевия - 1 1/2 ч.л.
  • хладка вода - 700 мл
  • олио - 50 мл за намазване на формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява два пъти в купата, в която ще се меси.

Сушената стевия се счуква в хаванче на прах.

Залива се с 100 мл хладка вода и се оставя 10 мин да се накисне, като се разбърква периодично.

В пресятото брашно се прибавя сухата мая, без да се разтваря във вода.

Брашното се разбърква много добре.

В средата се прави кладенче, в което се изсипва накисната стевия и останалата хладка вода. Сол и захар не се прибавят.

Замесва се меко лепкаво тесто.

Плитка голяма форма за кекс се намазва с брашно и олиото.

От тестото се взимат малки топчета и се слагат във формата едно след друго.

След като лимецовото тесто се нареди във формата, отгоре се надупчва с пръсти.

Оставя се да втаса бъдещата вкусна питка 30 мин на топло, покрита с кърпа.

Пече се лимецова пита със стевия 50 мин в предварително загрята фурна на 160 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: