Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецова кавал пита

Лимецова кавал пита

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецова кавал пита
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
18/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
20
"Дозата е за два лимецови кавал пити, което е двойно по-добре от една"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1.200 кг.
  • прясно мляко - 750 мл
  • прясна мая за хляб - 20 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясната мая се натрошава в малка купа.

Прибавя се 100 мл от мляко, което предварително е леко затоплено.

Разбърква се много добре, след което се оставя да шупне.

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.

Маслото се разтопява.

Лимецовото брашно се слага в купа, в която ще се меси тестото.

Прибавя се солта и захарта и се разбърква много добре.

В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, останалото мляко и белтъците.

Замесва се твърдо тесто, като по време на месенето се удря 30 пъти в плота за месене.

Лимецовото тесто се разделя на две части.

Всяко част се разточва на дебела кора, която се намазва с разтопено масло и се завива на руло.

Всяко руло се слага във форма за печене върху хартия за печене.

Оставя се за втаса 30 мин, покрито с кърпа.

След като втаса, се намазва с разбит жълтък с малко разтопено масло.

Пече се лимецовата питка в предварителна загрята фурна 50 мин на 180 °C.

Дозата е за два лимецови кавал пити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: