Начин на приготвяне
Прясната мая се натрошава в малка купа.
Прибавя се 100 мл от мляко, което предварително е леко затоплено.
Разбърква се много добре, след което се оставя да шупне.
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Маслото се разтопява.
Лимецовото брашно се слага в купа, в която ще се меси тестото.
Прибавя се солта и захарта и се разбърква много добре.
В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, останалото мляко и белтъците.
Замесва се твърдо тесто, като по време на месенето се удря 30 пъти в плота за месене.
Лимецовото тесто се разделя на две части.
Всяко част се разточва на дебела кора, която се намазва с разтопено масло и се завива на руло.
Всяко руло се слага във форма за печене върху хартия за печене.
Оставя се за втаса 30 мин, покрито с кърпа.
След като втаса, се намазва с разбит жълтък с малко разтопено масло.
Пече се лимецовата питка в предварителна загрята фурна 50 мин на 180 °C.
Дозата е за два лимецови кавал пити.