Начин на приготвяне
Боровинките и черешите, които се използват за рецептата за семифредо могат да бъдат пресни или замразени.
Ако се ползват замразени плодове, дори не е нужно да се чака да се отпуснат.
Плодовете, захарта и сокът от лимон се поставят на котлона и се сваряват леко за 7 минути. При пресни плодове се добавя 1 малка кафена чашка вода и се редуцира, а при замразените това не е нужно.
Плодовото кули се пасира, прецежда и оставя да изстине, след което се прибира в хладилник да стегне леко.
Белтъците се разбиват с две капки лимонов сок, на гъст сняг при водна баня на котлона (температура 50 градуса, за около 3-4 минути)
Отделно се разбива на пухкав крем и сметаната.
Плодовата смес от боровинки и череши се сипва малко по малко при белтъците и се бърка с шпатула и плавни движения до постигане на хомогенност.
Добавя се сметаната на части при същия принцип на плавно разбъркване.
Готовата смес за семифредо се пълни във желани от вас форми или кутия с капак и се прибира във фризер за 8 часа да стегне.
Семифредо от череши и боровинки се сервира не много твърдо, а леко отпуснато и поръсено с настърган черен шоколад и натрошени лешници.
Страхотен десерт за разхлаждане, подслаждане и прекрасно настроение!