Лозова мусака

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лозова мусака
Снимка: Мария Божилова
1 / 11
08/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Една интересна и различна мусака, която вече ще приготвяме много често у дома"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 50 бр. пресни
  • лук - 1 бр. стар
  • гъби - 500 г
  • ориз балдо - 1 ч.ч.
  • магданоз - 1/2 вр.
  • джоджен - 3 стръка
  • моцарела - 300 г топчета
  • козе кисело мляко - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • вино - 1 ч.ч.
  • сол
  • пипер меланж - 3 щипки /бял, зелен и червен/
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лозовите листа се измиват много добре и се слагат в купа.

Посоляват се и се заливат с вода.

Оставят се 30 мин във водата, след което се измиват много добре.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Слага се в уок тиган, залива се с олио и се запържва за 10 мин на слаб огън.

Гъбите се измиват много добре и се нарязват на дребно.

След като лукът лека се запържи, се прибавят гъбите.

Запържват се под решетъчен капак при периодично бъркане за 10 мин.

Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към гъбите.

Запържва се, докато оризът стане прозрачен, след което се прибавя виното.

Разбърква се много добре.

Джодженът се почиства от дръжките, измива се и се нарязва на ситно, след което се прибавя към ориза.

Магданозът се измива и почиства от дръжките. Нарязва на се дребно и се прибавя към ориза.

Плънката се посолява и се прибавя пипер микс.

Разбърква се много добре и се сваля от огъня.

В тенджера с незалепващо покритие с капак се нарежда един ред лозови листа. Заливат се с олио.

Върху листата се нарежда половината от плънката.

Отгоре се нарежда още един ред лозови листа, върху които се слага останалата плънка.

Най-отгоре се нареждат останалите лозови листа.

Прибавя се вода до половината от мусаката с ориз.

Пече се 40 мин на 220 °C под капак, след което капакът се премахва.

Киселото мляко се разбърква с яйцата и се залива мусаката.

Нареждат се топчетата моцарела.

Печете лозовата мусака 20 мин на 180 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: