Начин на приготвяне
Лозовите листа се измиват много добре и се слагат в купа.
Посоляват се и се заливат с вода.
Оставят се 30 мин във водата, след което се измиват много добре.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Слага се в уок тиган, залива се с олио и се запържва за 10 мин на слаб огън.
Гъбите се измиват много добре и се нарязват на дребно.
След като лукът лека се запържи, се прибавят гъбите.
Запържват се под решетъчен капак при периодично бъркане за 10 мин.
Оризът се измива до бистра вода и се прибавя към гъбите.
Запържва се, докато оризът стане прозрачен, след което се прибавя виното.
Разбърква се много добре.
Джодженът се почиства от дръжките, измива се и се нарязва на ситно, след което се прибавя към ориза.
Магданозът се измива и почиства от дръжките. Нарязва на се дребно и се прибавя към ориза.
Плънката се посолява и се прибавя пипер микс.
Разбърква се много добре и се сваля от огъня.
В тенджера с незалепващо покритие с капак се нарежда един ред лозови листа. Заливат се с олио.
Върху листата се нарежда половината от плънката.
Отгоре се нарежда още един ред лозови листа, върху които се слага останалата плънка.
Най-отгоре се нареждат останалите лозови листа.
Прибавя се вода до половината от мусаката с ориз.
Пече се 40 мин на 220 °C под капак, след което капакът се премахва.
Киселото мляко се разбърква с яйцата и се залива мусаката.
Нареждат се топчетата моцарела.
Печете лозовата мусака 20 мин на 180 °C.