Начин на приготвяне
За приготвяне на пухкави кифлички ще ви трябват две тави с квадратна форма или правоъгълна, може да ползвате и тези на фурната. Постелете хартия за печене.
Стоплете прясното мляко, добавете олиото и разтопеното масло. В съд пресейте брашното, направете кладенче и сипете солта. Сипете захарта, начупената мая и прясното мляко. Разбъркайте.
Чукнете яйцата, заделяйки един жълтък за намазване. Добавете мазнината, отделяйки 2 с.л.
Доомесете тестото за кифлички с ръце. Сипете и заделените 2 с.л. мазнина. Разделете на топчета и оформете както желаете.
Онова, което аз направих, е да разделя тестото на 4, да разточа в кръгла форма, нарежете на триъгълници. Завийте кифлички, избирайки пълнеж по желание и оставете 20 мин.
Намажете със смес от вода и жълтък, поръсете сладките със захар, а солените кифлички с маково семе.
Изпечете ги за 15 мин. на 170 градуса. Оставете сполучливите кифлички меки като памук да изстинат на решетка.