Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Пирожки»Пържени пръчици със сирене за закуска

Пържени пръчици със сирене за закуска

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пържени пръчици със сирене за закуска
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
12
"С тези пържени пръчици поне ще бъдете на 100% сигурни, че няма да има гладни след закуската"

Необходими Продукти

  • брашно - 220 г
  • нишесте - 20 г натурално царевично
  • яйце - 1 бр.
  • кисело мляко - 160 г
  • сода бикарбонат - 5 - 7 г
  • олио 20 г. + за намазняване на ръцете
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1 щипка
  • сирене - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако искате да разнообразните своите сутрини със закуска, по- различна от познатите ни бухти и мекици, то тези пръчици пирожки са един от начините.

Освен различната си форма те са с традиционен вкус, но с невероятна хрупкава коричка и мека вътрешност.

Приготвят се бързо пържените закуски, с което и стават подходящи за делничните закуски, когато нямаме много време за приключения в кухнята.

Тестото се прави подобно на това за мекици, като нишестето в него допринася за по-нежна и лека структура, макар да е малко количество. За доизмесване аз добавям и повече от него, когато се наложи, тъй като в зависимост от големината на яйцето или плътността на млякото всеки път става различно по гъстота тесто и тогава, ако трябва се добавя брашно или нишесте.

Яйцето се разбива със солта и захарта и към него се сипва олиото и киселото мляко. Ако ползвам такова, което е от магазинната мрежа, а не домашно, добавям и чаена лъжица оцет, тъй като купените млека не са много кисели.

В млякото се слага содата и се разбърква леко без да се смесва с останалите съставки. Оставя се да шупне.

Сипват се и брашното и нишестето и се замесва гладко тесто. Не се меси дълго, а само до обединяване на съставките. При нужда, както казахме, се добавя още брашно до получаване на меко, но не прекалено лепнещо тесто.

От него се късат топки и се сплескват в продълговата форма. По дължина в ивица се натрошава сиренце и се завива и запечатва. Получената пръчица се изтънява още между двете длани.

Пръчиците се пържат в загрято олио до златисто. Температурата не трябва да бъде максимална, а по- скоро умерена, за да не остават сурови отвътре.

Изваждат се пържените пръчици със сирене за закуска върху кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.

Пърженките се хапват топли с кисело мляко.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: