Начин на приготвяне
Ако искате да разнообразните своите сутрини със закуска, по- различна от познатите ни бухти и мекици, то тези пръчици пирожки са един от начините.
Освен различната си форма те са с традиционен вкус, но с невероятна хрупкава коричка и мека вътрешност.
Приготвят се бързо пържените закуски, с което и стават подходящи за делничните закуски, когато нямаме много време за приключения в кухнята.
Тестото се прави подобно на това за мекици, като нишестето в него допринася за по-нежна и лека структура, макар да е малко количество. За доизмесване аз добавям и повече от него, когато се наложи, тъй като в зависимост от големината на яйцето или плътността на млякото всеки път става различно по гъстота тесто и тогава, ако трябва се добавя брашно или нишесте.
Яйцето се разбива със солта и захарта и към него се сипва олиото и киселото мляко. Ако ползвам такова, което е от магазинната мрежа, а не домашно, добавям и чаена лъжица оцет, тъй като купените млека не са много кисели.
В млякото се слага содата и се разбърква леко без да се смесва с останалите съставки. Оставя се да шупне.
Сипват се и брашното и нишестето и се замесва гладко тесто. Не се меси дълго, а само до обединяване на съставките. При нужда, както казахме, се добавя още брашно до получаване на меко, но не прекалено лепнещо тесто.
От него се късат топки и се сплескват в продълговата форма. По дължина в ивица се натрошава сиренце и се завива и запечатва. Получената пръчица се изтънява още между двете длани.
Пръчиците се пържат в загрято олио до златисто. Температурата не трябва да бъде максимална, а по- скоро умерена, за да не остават сурови отвътре.
Изваждат се пържените пръчици със сирене за закуска върху кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.
Пърженките се хапват топли с кисело мляко.
Добър апетит!