Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Боровото сладко на баба

Боровото сладко на баба

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274673
Боровото сладко на баба
Снимка: Иван Кацаров
2 / 3
01/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
17
"Невероятно апетитно е боровото сладко на баба - рецептата е подробна, за да си го приготвите точно"

Необходими Продукти

  • ЗА 1 ДОЗА
  • борови шишарки - 100 бр.
  • борови връхчета - 1 шепа
  • вода - 1.5 л
  • захар - 1, 5 кг
  • лимонтузу - 7 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Другото име на тази прекрасна сладост е боров мед, който, разбира се, не е никакъв мед, най-малкото защото пчелите не участват по никакъв начин в производството му. Боровото сладко на баба има противовъзпалителни и бактерицидни свойства (убива бактериите) и е полезно да се консумира за лечение и профилактика на простудни заболявания и заболявания на дихателните пътища.

ВАЖНО е, като лекар, да Ви обърна внимание на това, че някои ензимни системи при децата са незрели, затова боровото сладко НЕ е подходящо да се консумира от деца под 7-10 годишна възраст. Също така хората с чернодробни и бъбречни заболявания трябва да внимават с консумацията на това сладко, както и бременните в първи триместър следва да ограничат консумацията му или въобще да не го приемат.

Зелените шишарки за борово сладко се берат от млади дървета, които активно пускат пъпки и подходящият период за бране, когато имат най-много полезни вещества, е от април до юни. Берат се САМО млади, зелени шишарки с размер максимум до 3-4 см. Могат да се берат и борови връхчета или елхови пъпки.

Внимание! Винаги спазваме правилото, че когато берем, НЕ откъсваме всички шишарки и връхчета. Когато има 2 или 3 шишарки / връхчета – откъсваме 1 и оставяме другите 2.

Шишарките и боровите връхчета трябва да се направят на сладко по възможност веднага или максимум до 24 часа след набирането им, като в този случай ги оставяме накиснати във вода.

Измиваме добре със силна струя вода шишарките и боровите връхчета.

С малък нож цепваме на кръст всяка шишарка при върха ѝ, за да може по-добре да освободи смолите си при варене.

Шишарките и боровите връхчета се слагат в тенджера и се добавя отмереното количество вода според дозата (на 100 шишарки слагаме 1.5 л вода).

Похлупваме тенджерата и слагаме да заври на огъня. Когато заври, намаляваме огъня, така че да продължи да ври леко, и варим в продължение на 1 час.

След като сме варили шишарките 1 час, оттегляме съда от огъня и без да отваряме капака, оставяме шишарките да пренощуват във водата. Нужни са поне 10-12 часа, за да се извлекат всички полезни вещества. Така ще продължим да правим сладкото на следващия ден.

На следващия ден слагаме тенджерата на огъня да се затопли леко (кутрето да може да стои в течността) и с помощта на фина цедка или с тензух в гевгир прецеждаме течността и я измерваме. На всеки литър от течността ще сложим по 1.2 до 1.5 кг захар. В случай че течността е по-малко от цяло число (например излезе 3.6 л) доливаме с вода до 4 л. Запазваме част от шишарките и предвиждаме по 2-3 броя за всяко едно бурканче със сладко.

8. Отмерили сме количеството течност и захар и слагаме всичко да се вари на огъня. Разбъркваме добре, за да се стопи захарта. Когато течността заври, намаляваме огъня и варим при периодично разбъркване поне 1 час, а най-добре 2 часа. И при това сладко се налага премахване на пяната, която периодично се образува, но тя е по фина от сладкото от плодове. Някои хора прилагат трик - да сложат бучка масло, и така си спестяват досадното отпенване, но аз НЕ препоръчвам това. Във ваш интерес е да премахнете тази пяна, която съдържа някои отпадни продукти от рафинирането на захарта, които влизат в реакция с фракции от смолите и НЕ са полезни, а развалят добрия вкус.

Боровото сладко не се сгъстява като сладкото от плодове, защото няма пектин, така че не очакваме сгъстяването да ни ориентира. Разтопената захар, докато е гореща, няма как да се сгъсти. Затова след като сме изварявали сладкото за поне 1 час, започваме да правим проби, като вземаме от сладкото със суха лъжица и капваме капка върху суха порцеланова чиния и следим капката да НЕ се разлива.

Готовото сладко от борови връхчета има приятен кехлибарен до розов цвят (зависи от концентрацията на смолите в шишарките, от почвата и т.н.).

Когато го свалим от огъня, се добавя лимонтузу и се разбърква добре.

Изчакваме малко да се охлади и пълним бурканчетата, като слагаме по 2-3 от шишарките в тях, затваряме добре с капачките и обръщаме бурканите с капака надолу да се охладят. Не е нужно да варим бурканите за капак.

Излишно е да казвам, че ако имате 200 или повече шишарки, трябва да преизчислите дозата. В нашия случай бяхме набрали 600 шишарки и от тях напълнихме 17 бурканчета сладко - 4 от 480 мл и 13 от 340 мл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: