Начин на приготвяне
Грахът и картофите се сваряват поотделно.
Пресният чесън се накълцва и запържва в олио до омекване. Огънят трябва да е умерен, за да не загаря.
Излишното количество мазнина се отцежда от чесъна и той се слага при сварените грах и картофи (обелени).
Добавят се подправките - черен и лют пипер, както и солта и свежите листа от мента и магданоз.
Всичко се пасира, но не на идеално гладко пюре.
Сместта трябва да е гъста.
Прибира се в хладилник да стегне още за около час-два и след това се оформят грахови кюфтенца - за предпочитане по-дебелички.
Овалват се в смес от царевично и пшенично брашно, за да се поеме излишната влага и да имат хрупкава коричка.
Пържат се в много силно загрято олио, тъй като при по-ниски температури граховите кюфтета могат да се разпаднат и поемат повече от необходимото мазнина.
Така е, защото в тях няма яйце за спойка и трябва да се прибягва до техника, за да има добри резултати.
Друго важно условие е да се пържат по малко на брой в тигана, а не наведнъж, за да не спада температурата.
Нужно е само зеленчуковите кюфтенца да хванат златиста коричка и се изваждат внимателно с решетъчна лъжица върху пласт кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.
Поднасят се топли с доматен сос, салата или мариновани чушлета.
Добър апетит с тези постни кюфтета от грах!