Постни кюфтета от грах

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постни кюфтета от грах
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Ако някой ви каже, че не обича постни кюфтенца, значи не е пробвал тези от грах и картофи"

Необходими Продукти

  • грах - 500 г
  • картофи - 2 бр.
  • пресен чесън - 100 г почистен
  • олио - около 50 г + за пърженето
  • лют пипер - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки
  • магданоз - 2 - 3 стръка, листата
  • мента - 2 стръка, листата
  • сол - на вкус
  • брашно - смес царевично и пшенично за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Грахът и картофите се сваряват поотделно.

Пресният чесън се накълцва и запържва в олио до омекване. Огънят трябва да е умерен, за да не загаря.

Излишното количество мазнина се отцежда от чесъна и той се слага при сварените грах и картофи (обелени).

Добавят се подправките - черен и лют пипер, както и солта и свежите листа от мента и магданоз.

Всичко се пасира, но не на идеално гладко пюре.

Сместта трябва да е гъста.

Прибира се в хладилник да стегне още за около час-два и след това се оформят грахови кюфтенца - за предпочитане по-дебелички.

Овалват се в смес от царевично и пшенично брашно, за да се поеме излишната влага и да имат хрупкава коричка.

Пържат се в много силно загрято олио, тъй като при по-ниски температури граховите кюфтета могат да се разпаднат и поемат повече от необходимото мазнина.

Така е, защото в тях няма яйце за спойка и трябва да се прибягва до техника, за да има добри резултати.

Друго важно условие е да се пържат по малко на брой в тигана, а не наведнъж, за да не спада температурата.

Нужно е само зеленчуковите кюфтенца да хванат златиста коричка и се изваждат внимателно с решетъчна лъжица върху пласт кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината.

Поднасят се топли с доматен сос, салата или мариновани чушлета.

Добър апетит с тези постни кюфтета от грах!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: