Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Прясно зеле с говеждо месо

Прясно зеле с говеждо месо

Gordana DanilovGordana Danilov
Готвач
14331598284
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Прясно зеле с говеждо месо
Снимка: Gordana Danilov
1 / 3
04/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Ястие, напомнящо за най-красивите дни от детството ни - прясно зеле с говеждо месо!"

Необходими Продукти

  • прясно зеле - 1 средно голяма глава
  • телешки месо - 1 и 1/2 кг ребра и шийка
  • лук - 1 по - голяма глава
  • праз - 1 шушулка
  • моркови - 1 бр. по - голям
  • целина - 1/2 по - малък корен
  • лют пипер - 2 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • доматен концентрат - 1 с.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л. натрошен
  • дафинов лист - 4 бр.
  • домати - 1 бр. по - голям
  • телешки бульон - 3 кубчета
  • черен пипер - прясно смлян
  • зехтин
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете телешкото месо от костите и го нарежете на по-малки парчета. Нарежете целината, лука и праза на кубчета, чесъна на листа и моркова на по-дебели пръстени. Нарежете лютите чушки по дължина.

В по-голяма и по-дълбока тенджера с дебело дъно, запържете костите с останалото месо върху тях в загрято олио, докато леко покафенеят и оставете настрана.

Запържете лука в същия съд, добавете моркова и целината, след 2 минути лютите чушки, праза и чесъна.

Когато лукът леко омекне, добавете доматения концентрат, лютия натрошен червен пипер и дафиновия лист, запържете за кратко и добавете нарязаното на кубчета месо.

При по-често разбъркване изчакайте месото да промени цвета си, поставете запържените кости, поръсете с две нарязани кубчета и налейте чаша или две вода. Варете около 40 минути, като от време на време добавяте вода.

През това време прясното зеле се нарязва на по-малки кубчета, а доматът без люспите се настъргва в чиния.

Когато месото омекне, добавете зелето, настъргания домат и останалите кубчета месо.

Налейте 3 чаши вода, покрийте и варете прясното зеле с месо на среден огън за около 30 минути, за да омекне достатъчно зелето.

Преди сервиране извадете дафиновите листа и поръсете прясното зеле с говеждо месо със ситно нарязания магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: