Начин на приготвяне
Първо, пригответе соса маринара и го оставете настрана.
В загрят зехтин на среден огън запържете лука за 5-6 минути. Прибавете 2 скилидки чесън, дафиновия лист, доматите на кубчета, захар, сол и черен пипер и задушавайте, докато се сгъсти.
Ако патладжанът е по-голям, го нарежете по дължина и на половини и издълбайте. Ако са малки, махнете кората по дължината, внимателно издълбайте и нарежете сърцевината на кубчета.
Лука нарежете на ситно, чесъна намачкайте, домата без люспата нарежете на кубчета, а моцарелата настържете. Загрейте фурната на 180 градуса.
На умерено загрят котлон в зехтин запържете лука, а когато започне да се карамелизира, прибавете нарязания патладжан, ригана и сол.
След като патладжанът омекне, прибавете чесъна и след няколко минути прехвърлете в подходящ съд да се охлади. Прибавете доматите, разбитото яйце и разбъркайте добре.
Половината количество излейте на дъното на огнеупорна тава.
Патладжанените лодки посолете и намажете със зехтин, напълнете, поръсете с моцарела и пармезан.
Печете пълнените патладжани около 50 минути до златист загар, ако е необходимо зложете алуминиево фолио, за да не загори.
Непосредствено преди сервиране поръсете запечените пълнени патладжани с босилек.