Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Патладжани»Запечени пълнени патладжани

Запечени пълнени патладжани

Gordana DanilovGordana Danilov
Готвач
14331598283
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Запечени пълнени патладжани
Снимка: Gordana Danilov
1 / 3
04/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Обожаваме патладжан, а вие - тази рецепта за пълнени патладжани е страхотна"

Необходими Продукти

  • сос маринара - 1 и 1/2 ч.ч.
  • зехтин - 1/4 ч.ч.
  • червен лук - 1 глава, ситно нарязан
  • чесън - 2 + 3 скилидки, ситно нарзяни
  • дафинов лист - 1 лист
  • домати - 2 малки консерви + 1 бр.
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • морска сол - 1/4 ч.л.
  • черен пипер - 1/4 ч.л., прясно смлян
  • патладжан - 2 големи или 4 малки
  • лук - 1 голяма глава
  • яйца - 1 бр.
  • моцарела - 2 и 1/2 ч.ч.
  • пармезан - 1/4 ч.ч., настърган
  • риган - 1 ч.л. сушен
  • морска сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • босилек - пресни листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пригответе соса маринара и го оставете настрана.

В загрят зехтин на среден огън запържете лука за 5-6 минути. Прибавете 2 скилидки чесън, дафиновия лист, доматите на кубчета, захар, сол и черен пипер и задушавайте, докато се сгъсти.

Ако патладжанът е по-голям, го нарежете по дължина и на половини и издълбайте. Ако са малки, махнете кората по дължината, внимателно издълбайте и нарежете сърцевината на кубчета.

Лука нарежете на ситно, чесъна намачкайте, домата без люспата нарежете на кубчета, а моцарелата настържете. Загрейте фурната на 180 градуса.

На умерено загрят котлон в зехтин запържете лука, а когато започне да се карамелизира, прибавете нарязания патладжан, ригана и сол.

След като патладжанът омекне, прибавете чесъна и след няколко минути прехвърлете в подходящ съд да се охлади. Прибавете доматите, разбитото яйце и разбъркайте добре.

Половината количество излейте на дъното на огнеупорна тава.

Патладжанените лодки посолете и намажете със зехтин, напълнете, поръсете с моцарела и пармезан.

Печете пълнените патладжани около 50 минути до златист загар, ако е необходимо зложете алуминиево фолио, за да не загори.

Непосредствено преди сервиране поръсете запечените пълнени патладжани с босилек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: