Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с брашно от спелта и шоколад

Козунак с брашно от спелта и шоколад

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Козунак с брашно от спелта и шоколад
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
05/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Целогодишно можем да си хапваме вкусен домашен козунак, а не само по великденските празници - особено щом е с шоколад"

Необходими Продукти

  • Закваска
  • мая - 25 г жива
  • прясно мляко - 160 мл леко затоплено
  • захар - 10 г
  • брашно от спелта - 30 г пълнозърнесто
  • бяло брашно - 15 г
  • Основно тесто
  • брашно от спелта - 250 г пълнозърнесто
  • бяло пшенично брашно - 250 г + за доомесване
  • яйца - 3 бр. голям размер
  • захар - 110 г + за поръсване
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • портокалова кора - от 1/2 портокал
  • ванилия - 2 прахчета , 4 г
  • краве масло - 50 г меко
  • свинска мас - 50 г разтопена
  • олио - 3 с.л.
  • ром - 1 капачка, 10 г
  • джин - 1 и 1/2 капачка, около 15 г
  • течен шоколад - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За предварителната закваска натрошете маята при топлото, но не горещо мляко. Сипете лъжица захар и брашната и разбъркайте на рядка кашичка. Покрийте и оставете за 15 минути хубаво да шупне.

Смесете двата вида брашно в купа като бялото може да пресеете.

Направете в средата кладенче и в него сипете шупналата мая с течността, леко разбитите две яйца + жълтъка на третото, захарта (много фин кристал), разтопената мас и олиото, капачка ром и джин, ванилията и цитрусовите кори.

Замесете козуначено тесто като малко по малко добавяте и маслото - много меко, почти разтопено. Ако много ви лепне, си поръсвайте брашно без да прекалявате.

За да омеся едно такова тежко тесто, аз редувам поръска с брашно и после малко олио и така успявам да измеся без да ми лепне много. Но за да се спести време и усилия, може да се използва миксер с приставки за тесто или кухненски робот.

Тестото е готово, когато е станало гладко и еластично.

Сложете го в купата, предварително намазнена, и оставете за 50 минути в топло помещение да удвои обема си.

Във втасалото тесто вече трябва да се виждат добре изразени глутенови връзки.

Премесете го за минута и разделете на две равни части (за два козунака), а всяка от тях на още три.

Върху намазнен плот с длани разстелете едно от парчетата тесто и намажете със шоколад. Завийте на тънко руло и леко разтеглете на фитил. Направете така и с останалите.

Сплетете три по три фитила на две козуначени плитки и ги сложете в намазнена или покрита с хартия за печене тава.

Покрийте тавата с кърпа или прозрачно фолио и оставете да втасва около 2 часа или докато козунаците с шоколад бухнат добре.

Намажете ги с разбит белтък, поръсете с навлажнена с джин захар и пъхнете във предварително загрята на 160 градуса фурна.

Печете козунаците около 35 минути или до тъмно златист загар, като през последните минути е добре да сложите пласт алуминиево фолио отгоре, за да не загаря.

Охладете върху решетка и нарежете козунака с брашно от спелта и шоколад.

Те по нищо няма да отстъпват на обикновените, които са само от бяло брашно. Имат си и конци, както и автентичния вкус, допълнен с шоколада за разнообразие.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: