Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Охлювчета»Моите точени охлювчета

Моите точени охлювчета

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Моите точени охлювчета3 / 3
28/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
9
"Точени охлювчета за закуска - събуждайте цялата къща, защото са готови"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 - 600 грама
  • мая - 5 грама суха
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 100 мл
  • масло - 125 грама
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 броя + 1 белтък
  • жълтъци - 1 брой (за намазване)
  • сол - 1 ч.лъжичка
  • сусам
  • кашкавал - 150 грама
  • сирене - 150 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята и захарта.

Отделно пресейте брашното, оформете кладенче в средата му и вътре сипете прясното мляко, солта, двете яйца и белтък. Постепенно замесете меко тесто, което да не лепне. Разделете го на 4 равни части, покрйте с кърпа и оставете да втасат за 15-тина минути.

Настържете на ситно ренде кашкавала и сиренето, разбъркайте ги заедно с омекналото масло.

Вземете една топка тесто и я разточете на правоъгълник (35х45 см). Намажете кората с кашкавалената смес.

Разточете втората топка и я сложете върху първата намазана кора. Отново поръсете със сместа. Процедирайте по същия начин с останалите две топки тесто.

Навийте получената дебела кора на руло, а от него изрежете охлювчетата.

Сложете хартия за печене в тава и наредете отгоре охлювчетата. Оставете да втасат повторно за 20-тина минути.

Намажете ги разбития жълтък и поръсете със сусам.

Загрейте фурната на 180 градуса и печете закуските до приятен загар.

Моите точени охлювчета са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: