Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена супа»Гъбена супа от шийтаке и шафран

Гъбена супа от шийтаке и шафран

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гъбена супа от шийтаке и шафран
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
26 мин.
Общо
41 мин.
Порции
4
"Сервирайте гъбената супа гореща със струйка сусамово олио"

Необходими Продукти

  • шийтаке - 200 г, без пънчетата
  • пресен чесън - 3 стръка (или 4 скилидки стар)
  • моркови - 2 тънки, 80 г
  • шафран - 1 щипка власинки
  • лайм - 1 бр.
  • зехтин - 25 г
  • вода - около 1.1 л.
  • фиде - 60 г фино
  • черен пипер - 2 щипки, фино смлян
  • сол
  • сусамово олио - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази бистра гъбена супичка е много вкусна и бърза за приготвяне.

Обелете и нарежете на тънки кръгчета морковите. Запържете ги за 2 минути и после за още две задушете под капак.

Накълцайте и добавете чесъна, като също запържите за 2 минути.

Сложете нарязани на кубчета гъби шийтаке - предварително почистени и без пънчетата, защото са жилави.

Налейте вода, а може и зеленчуков бульон. Пуснете вътре власинките от ароматен шафран, сол и черния пипер.

Варете под капак 15 минути, след това сипете фидето и 1 ч.л. с връхче фино настъргана кора от лайм.

Гответе още 3-4 минути или колкото е указано на пакета на фидето, което използвате.

За поднасяне на супата изстискайте сока от лайм, за да си поръсва всеки, който желае.

Сервирайте гъбената супа гореща със струйка сусамово олио.

Гъбената супа от шийтаке и шафран е готова.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: