Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Чеснови хлебчета Гъбки

Чеснови хлебчета Гъбки

редакция:
Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7548k2k5
Чеснови хлебчета Гъбки
Снимка: Сия Рибагина
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Няма начин да пропуснете на полянката тези неустоимо ароматни Чеснови хлебчета гъбки! Ние отиваме да пълним кошницата!"

Необходими Продукти

  • маково семе - 20 г
  • брашно - 500 г тип 500
  • сусам - 20 г
  • мащерка - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • розмарин - 1 с.л.
  • чесън - 1 глава стар
  • зехтин - 150 мл
  • мая - 20 г
  • вода - 180 мл
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сметана - 150 г квасена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода с лъжичка захар и оставете да шупне. Брашното пресейте, направете кладенче и сложете яйцето, 50 мл от зехтина, сметана, сол и оцет.

Размесете като постепенно добавите и шупналата мая до получаване на хубаво гладко тесто. Оставете покрито на топло за час да удвои обема си.

В купичка сложете останалия зехтин, риган, намачкан чесън, сол, розмарин и мащерка. Втасалото тесто разделете на 12 равни части и оформете на топчета.

Всяко топче разтеглете на малка кора, както правите мекиците, сложете им по лъжица от овкусената смес и ги направете отново на топчета.

Намажете форма за мъфини с малко масло и във всяко отделение на формата сложете по едно топче от тестото. Намажете всяко с разбит жълтък и поръсете със семената. Оставете да втасат още 20 минути.

Сложете ги във фурната и печете на 160 градуса около час. След изпичане ги извадете от формите и те вече ще са придобили форма на гъбки :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: