Мус със зехтин

Sanja ČipčićSanja Čipčić
Новак
15175
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Мус със зехтин
Снимка: Sanja Čipčić
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2
"Да хванем бас, че ще приготвите двойна доза от този мус със зехтин?"

Необходими Продукти

  • черен шоколад - 150 г
  • яйца - 4 бр.
  • зехтин - 80 мл
  • пудра захар - 80 г
  • ванилия - 5 мл
  • сладкарска сметана - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете и разтопете на водна баня шоколада, след което го оставете да се охлади. Разделете белтъците и жълтъците на яйцата и отмерете точното количество зехтин.

Белтъците сложете в купа за разбиване, а жълтъците смесете с шоколада, като бъркате на водната баня (масата ще бъде гъста, но това не трябва да ви притеснява).

Свалете от котлона шоколадовия мус и постепенно налейте зехтина, бъркайте до хомогенност.

Разбийте белтъците с щипка сол, когато станат на сняг прибавете пудрата захар (лъжица по лъжица).

Готовият мус трябва да бъде гладък, 1/3 от белтъците прибавете в муса и разбъркайте добре, след което прибавете и останалите белтъци, ванилията и разбъркайте.

Сипете муса в керамични купички и охладете в хладилник за поне 3 часа. Декорирайте муса със зехтин със сметана по желание, аз и прибавеих зелена боя.

Съвет - вкуса на зехтина е интензивен, ако не го обичате, употребете рафиниран зехтин, който има по-лек вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: