Начин на приготвяне
Натрошете и разтопете на водна баня шоколада, след което го оставете да се охлади. Разделете белтъците и жълтъците на яйцата и отмерете точното количество зехтин.
Белтъците сложете в купа за разбиване, а жълтъците смесете с шоколада, като бъркате на водната баня (масата ще бъде гъста, но това не трябва да ви притеснява).
Свалете от котлона шоколадовия мус и постепенно налейте зехтина, бъркайте до хомогенност.
Разбийте белтъците с щипка сол, когато станат на сняг прибавете пудрата захар (лъжица по лъжица).
Готовият мус трябва да бъде гладък, 1/3 от белтъците прибавете в муса и разбъркайте добре, след което прибавете и останалите белтъци, ванилията и разбъркайте.
Сипете муса в керамични купички и охладете в хладилник за поне 3 часа. Декорирайте муса със зехтин със сметана по желание, аз и прибавеих зелена боя.
Съвет - вкуса на зехтина е интензивен, ако не го обичате, употребете рафиниран зехтин, който има по-лек вкус.