Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Лесни индийски самоса с нахут

Лесни индийски самоса с нахут

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Лесни индийски самоса с нахут
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Хрупкави и много вкусни банички с нахут и спанак"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 4 л
  • нахут - 1 консерва
  • спанак - около 200 г
  • домати - 2 бр. средни
  • лук - 1 глава, малка
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • джинджифил на прах - 1 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • къри - 1 ч.л.
  • канела - 1 к.л.
  • кориандър - 1 к.л. млян
  • сол
  • олио
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на дребно, чесънът се наситнява, доматите се нарязват на кубчета, а спанакът на едро.

В сгорещено олио се запържва лукът. Като започне да става прозрачен, се добавят подправките и чесънът и се разбърква добре.

Прибавят се след това доматите, спанакът и отцеденият нахут и се оставя около 5 минути, докато омекне спанакът и намалее течността.

Накрая се налива лимоновият сок, оставя се още 1-2 минути и се сваля от котлона. Оставя се да се охлади изцяло.

Когато сместа е готова, се изваждат корите за баница. Поставят се разтворени по дължина.

Първият се намазва леко с олио от лявата половина и се прегъва на две. Горната половина също се намазва леко. В единия долен ъгъл се слага част от плънката, така че да може да се оформи триъгълна баничка при навиването. Хваща се двойният лист с частта с плънката и се прегъва напред , докато се завие триъгълна баничка.

Повтаря се същото с останалите продукти.

Готовите банички със спанак се намазват леко с олио и се поставят в тавичка, застлана с хартия за печене.

Пекат се лесни индийски самоса с нахут в предварително загрята на 180 °C фурна на около 25-30 минути или до приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: