Начин на приготвяне
Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се сипват яйцата, като преди това са разбити с малко солчица, а след това и другите продукти. Разбърква се с пръсти. Става като трохи, но постепенно се поема брашното и се замесва гладко и меко тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да си почине около 30 минути. Картофите се сваряват с коратата. Обелват се, след като изстинат и се настъргват. Прибавя се бучката натрошено сирене и се обърква с подправки по желание.
Може да се добави още задушен лук, кимион, куркума. А плънката също може да бъде различна – с месо, ориз, грах, царевица. Аз обаче исках да са с по-лек вкус. Затова и не сложих много пикантни подправки.
Разточваме готовото тесто на тънка кора с дебелина 3-4 мм. По плота съвсем леко се поръсва брашно. Кората се нарязва с чаша на кръгчета или на квадрати със страни около 7-8 см.
Върху всяко парче се поставя от приготвената плънка по една чаена лъжичка. Прегъват се на триъгълник, като с вилица ръбчетата се притискат по периферията.
В малка касерола се сипва обилно олио, като количеството трябва да е около 3-4 см и се сгорещява.
Пирожките Самоса се пържат за кратко. Пускаме по 3-4 и се обръщат внимателно. Стават бързо. Изваждат се с решетъчна лъжица, щом се зачервят и се поставят върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.