Начин на приготвяне
Хала или Chalah е еврейски сладък хляб, който можем да оприличим на нашия козунак.
Разбира се, има и доста различия, като например отсъствието на цитрусови корички и ароматен ром. Захарта е значително по-малко, отколкото в един козунак, но пък може да се сервира със мед, сладко или течен шоколад, които да компенсират това.
За поръска се използват маслени, захарни трохи, сусам или маково, семе.
Тук обаче ще се спрем на самото тесто за хляб.
То се приготвя като първо разтворим маята в топлото мляко в малка купичка и разбъркаме добре.
Мекото масло разбиваме с яйцата, ванилията и захарта, а впоследствие добавяме и млякото с маята, когато шупнат.
Брашното пресяваме в купа с щипка сол и в средата правим кладенче.
Сипваме вътре течната смес и започваме да бъркаме, докато се усвои всичкото брашно.
На този етап тестото е лепкаво и ако е нужно, поръсваме брашно, но без да прекаляваме, защото целта е да остане сравнително меко.
Доомесваме на набрашнен плот, докато стане гладко и се виждат ясно изразени глутенови връзки.
Преди да стане готово за оформяне, тестото за Хала оставяме в купата, завиваме и изчакваме да бухне двойно или тройно. Тогава оформяме плитки и пак ги оставяме да втасат до утрояване на обема им.