Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Тесто за Хала

Тесто за Хала

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тесто за Хала
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Ето го перфектното тесто за еврейския хляб Хала - пригответе и опитайте"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за поръсване
  • краве масло - 100 г меко
  • мая - 35 г прясна
  • яйца - 1 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • захар - около 80 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • ванилия - 2 прахчета (4 г)
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хала или Chalah е еврейски сладък хляб, който можем да оприличим на нашия козунак.

Разбира се, има и доста различия, като например отсъствието на цитрусови корички и ароматен ром. Захарта е значително по-малко, отколкото в един козунак, но пък може да се сервира със мед, сладко или течен шоколад, които да компенсират това.

За поръска се използват маслени, захарни трохи, сусам или маково, семе.

Тук обаче ще се спрем на самото тесто за хляб.

То се приготвя като първо разтворим маята в топлото мляко в малка купичка и разбъркаме добре.

Мекото масло разбиваме с яйцата, ванилията и захарта, а впоследствие добавяме и млякото с маята, когато шупнат.

Брашното пресяваме в купа с щипка сол и в средата правим кладенче.

Сипваме вътре течната смес и започваме да бъркаме, докато се усвои всичкото брашно.

На този етап тестото е лепкаво и ако е нужно, поръсваме брашно, но без да прекаляваме, защото целта е да остане сравнително меко.

Доомесваме на набрашнен плот, докато стане гладко и се виждат ясно изразени глутенови връзки.

Преди да стане готово за оформяне, тестото за Хала оставяме в купата, завиваме и изчакваме да бухне двойно или тройно. Тогава оформяме плитки и пак ги оставяме да втасат до утрояване на обема им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: