Начин на приготвяне
Първо смесете в голяма купа маковото семе с всички посочени видове брашно.
Смелете за кратко овесените ядки и триците. Сипете ги в купата, разбъркайте и оформете кладенче в средата.
Затоплете водата до 37 градуса. Сипете я в кладенчето заедно със захарта и маята.
Разбъркайте с малка част от брашното и оставете да шупне за 10-тина минути.
Постепенно започнете да добавяте още брашно в кладенчето. Замесете меко тесто, което трябва да се работи поне 10-тина минути. Оставете тестото да втаса до удвояване на обема - около 2 часа.
Намазнете леко плота и прехвърлете тестото. Намазнете и ръцете си, сплескайте леко тестото. След това сгънете от едната и от другата страна навътре два от крайчетата му - така ще получите продълготват хляб.
Намажете пълнозърнестия хляб с вода, поръсете го с маково семе и овесени ядки.
Сложете хартия за печене в тава и разположете вътре хляба. Оставете да втаса още веднъж за 2 часа.
Включете фурната на 220 градуса. На дъното сложете празна тава да се сгорещява.
Поставете тавата с хляба в средата, а в тавата на дъното пуснете 4 бучки лед. Печете 15-тина минути. Намалете градусите на 200. Слагайте лед още два пъти, за да се образува пара.
Печенето на хляба е около 40 минути. Охладете го върху решетка, нарежете и поднесете.
Пълнозърнестият хляб с поръска е готов.