Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Пълнозърнест хляб с поръска

Пълнозърнест хляб с поръска

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пълнозърнест хляб с поръска5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
58 мин.
Порции
12
"По всяко време си хапваме от този хляб и със сладко, и със солено"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 150 грама (пшенично)
  • пшеничени трици - 50 грама (или овесени)
  • сол - 2 ч.л.
  • ръжено брашно - 50 грама
  • вода - 360 мл
  • брашно - 150 грама от твърда пшеница
  • брашно от спелта - 150 грама
  • овесени ядки - 120 г + още за поръсване
  • захар - 2 ч.л.
  • мак - 5 - 10 г + още за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо смесете в голяма купа маковото семе с всички посочени видове брашно.

Смелете за кратко овесените ядки и триците. Сипете ги в купата, разбъркайте и оформете кладенче в средата.

Затоплете водата до 37 градуса. Сипете я в кладенчето заедно със захарта и маята.

Разбъркайте с малка част от брашното и оставете да шупне за 10-тина минути.

Постепенно започнете да добавяте още брашно в кладенчето. Замесете меко тесто, което трябва да се работи поне 10-тина минути. Оставете тестото да втаса до удвояване на обема - около 2 часа.

Намазнете леко плота и прехвърлете тестото. Намазнете и ръцете си, сплескайте леко тестото. След това сгънете от едната и от другата страна навътре два от крайчетата му - така ще получите продълготват хляб.

Намажете пълнозърнестия хляб с вода, поръсете го с маково семе и овесени ядки.

Сложете хартия за печене в тава и разположете вътре хляба. Оставете да втаса още веднъж за 2 часа.

Включете фурната на 220 градуса. На дъното сложете празна тава да се сгорещява.

Поставете тавата с хляба в средата, а в тавата на дъното пуснете 4 бучки лед. Печете 15-тина минути. Намалете градусите на 200. Слагайте лед още два пъти, за да се образува пара.

Печенето на хляба е около 40 минути. Охладете го върху решетка, нарежете и поднесете.

Пълнозърнестият хляб с поръска е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: