Начин на приготвяне
Почистете добре рибните филета от фините костици, а кожата оставете. Поръсете със сол и бял пипер и оставете настрана, докато приготвяте соса.
Накълцайте на много ситно почистените и измити гъби пачи крак и скилидката чесън. Най-добре е да се смелят с блендер или чопър, за да бъде по-фин сосът.
Сложете на котлона бялото вино с оцета и когато кипнат добавете смлените гъби и чесън. Оставете да се готвят под капак за 7 минути.
Добавете маслото на парченца, заедно със солта, бял пипер и естрагон. Бъркайте непрестанно, докато маслото се разтопи и дръпнете от огъня.
Разбийте яйцето и жълтъците с щипка сол и малко нишесте.
Когато температурата на маслото е паднала до 70 градуса, сипете яйцата и върнете на котлона при слаб огън. Гответе около 7-8 минути при непрестанно бъркане с телена бъркалка, за да стане сосът възможно най-пухкав и да се сгъсти.
За сполучливото изпълнение на рецептата за този сос е важно да не е висока температурата на готвене, за да не се пресекат яйцата, а другото важно е сосът да се разбива с телената бъркалка през цялото време.
Филетата от ципура изпечете в тиган с незалепващо покритие, намазнен обилно с 3 лъжици зехтин и загрят на силен огън. Първо се запичат откъм кожата и когато побелеят по ръбчетата се обръщат за кратко и от другата страна.
Дивия лук накълцайте на ситно и с него поръсете всяка порция с филе от ципура. Полейте отстрани с още от топлия сос от ароматните гъби пачи крак и гарнирайте с лимон, нарязан на четвъртинки.
Лимонът, който аз използвах, е вид, който е доста екзотичен и има специфичен аромат, който прави рибата още по-вкусна, когато я поръсим с прясно изстискания му сок. Разбира се, може да се ползва и обкновен лимон, но ако успеете да намерите на пазара розов тигров лимон, вземете си, няма да съжалявате. Сорта е Еурека и напоследък е доста нашумял (има защо).
Поднесете с хубаво бяло вино и хапвайте с настроение и наслада!
Филето от ципура в маслен сос от Пачи крак е чудно!