Начин на приготвяне
Точитурата е традиционна румънска рецепта, приготвяна основно от хората по селата.
Тя има различни вариации, но основното в нея е запържено свинско месо с качамак и отгоре пържено яйце. Обичайки да импровизирам и имайки предвид факта, че вариациите й са много, взех най-хубавото от различните рецепти и комбинирах.
Качамака заместих с картофено пюре, а свинските сърца и дроб с пилешки, като най-много бяха сърцата, тъй като у дома се предпочитат повече.
След предварителното накисване на сърцата във вода и сода с чиста вода, колкото да ги покрива, ги изсипах в съда на кукъра. Включих под налягане за 4 минути, а след изтичане на програмата изпуснах налягането ръчно.
През това време нарязах на ситно месото, колбаса и шунката. Когато сърцата станаха готови ги махнах от съда и в него изсипах свинското месо, лука, чесъна с виното и подправките (без дафиновия лист) да се задуши леко на функция Saute. Когато месото започна да къкри добавих и другите колбаси и буркана доматен сок.
Включих ги под налягане за 6 минути и след завършване на програмата отново ръчно спуснах налягането. Извадих готовото месо от кукъра и изсипах отново вътре сърцата, които леко позапържих с дафиновия лист пак на функция Saute.
Когато започнаха да променят цвета си изсипах сготвеното месо с колбасите и малко от соса, в който се бяха готвили. Задушавах до редуциране на соса (около 5 минути).
След приключването освободих купата и без да я мия (ето това е удобство) изсипах картофите, добавих вода, почти да ги покрива и включих под налягане за 8 минути. И тук ръчно спуснах налягането.
Картофите овкусих с кубче зеленчуков бульон, сол и добавих от водата, в която са вряли сърчицата.
Сервирах, като направих канапе от пюрето, мръвките отгоре с малко от техния сос и върху тях 1 пържено яйце, поръсено с чубрица.
Точитурата в Instant Pot е много вкусно ястие.