Точитура в Instant Pot

Цветина ГавазоваЦветина Гавазова
Помощник Готвач
110417223383
Точитура в Instant Pot
Снимка: Цветина Гавазова
1 / 3
01/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Едно наистина вкусно и многокомпонентно ястие, след което ще искате още и още"

Необходими Продукти

  • свински врат - 500 г
  • пилешки сърца - 500 г (може и микс сърца и дроб)
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 - 5 скилидки (на вкус)
  • дафинов лист - 2 листа
  • салам - около 100 г
  • шунка - 100 г (или бекон)
  • сол
  • доматен сок - буркан (700 - 800 грама)
  • червен пипер
  • пипер микс - зърна бял, черен
  • бяло вино - 120мл
  • яйца - 6 броя (изпържват се спорец броя порции - 1 порция:1 яйце)
  • картофи - 1 кг
  • бульон - 1 кубче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Точитурата е традиционна румънска рецепта, приготвяна основно от хората по селата.

Тя има различни вариации, но основното в нея е запържено свинско месо с качамак и отгоре пържено яйце. Обичайки да импровизирам и имайки предвид факта, че вариациите й са много, взех най-хубавото от различните рецепти и комбинирах.

Качамака заместих с картофено пюре, а свинските сърца и дроб с пилешки, като най-много бяха сърцата, тъй като у дома се предпочитат повече.

След предварителното накисване на сърцата във вода и сода с чиста вода, колкото да ги покрива, ги изсипах в съда на кукъра. Включих под налягане за 4 минути, а след изтичане на програмата изпуснах налягането ръчно.

През това време нарязах на ситно месото, колбаса и шунката. Когато сърцата станаха готови ги махнах от съда и в него изсипах свинското месо, лука, чесъна с виното и подправките (без дафиновия лист) да се задуши леко на функция Saute. Когато месото започна да къкри добавих и другите колбаси и буркана доматен сок.

Включих ги под налягане за 6 минути и след завършване на програмата отново ръчно спуснах налягането. Извадих готовото месо от кукъра и изсипах отново вътре сърцата, които леко позапържих с дафиновия лист пак на функция Saute.

Когато започнаха да променят цвета си изсипах сготвеното месо с колбасите и малко от соса, в който се бяха готвили. Задушавах до редуциране на соса (около 5 минути).

След приключването освободих купата и без да я мия (ето това е удобство) изсипах картофите, добавих вода, почти да ги покрива и включих под налягане за 8 минути. И тук ръчно спуснах налягането.

Картофите овкусих с кубче зеленчуков бульон, сол и добавих от водата, в която са вряли сърчицата.

Сервирах, като направих канапе от пюрето, мръвките отгоре с малко от техния сос и върху тях 1 пържено яйце, поръсено с чубрица.

Точитурата в Instant Pot е много вкусно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: