Начин на приготвяне
Започнете с каймата за гнездата. В купа залейте хляба с прясното мляко. След като попие, изстискайте и го прибавете към каймата заедно със ситно нарязания лук и останалите продукти за нея. Омесете много хубаво, до еднородна смес и оставете настрани.
Пригответе пълнежа на гнездото, като нарежете сварените предварително яйца, кашкавала и доматите на малки кубчета, посолите и поръсите с черен пипер на вкус, разбъркайте да се смесят добре.
От каймата оформете 7 еднакви по големина топки, подредете ги в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние една от друга. С помощта на бутилка оформете гнездата, като поставите и натиснете леко с дъното на бутилката.
Напълнете така оформените гнезда с част от готовата плънка. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна, печете до златисто-кафяв загар.
За сосчето от гъби нарежете лука и запържете в нагрятото олио до лек, златист цвят. Прибавете гъбите и посолете с 1-2 щипки сол, запържете за около 5 минути. Настържете на едро ренде кашкавала и топеното сирене, прибавете ги към запържения зеленчук и веднага налейте сметаната, варите до пълното разтопяване на сиренето и кашкавала.
Поръсете с черен пипер на вкус и ако е нужно, посолете. Сервирайте в чинии топли, първо сложете част от соса, а отгоре гнездото от кайма.
Неустоими Гнезда от кайма с бял гъбен сос!