Начин на приготвяне
Почистете шарана и го осолете от всички страни добре.
Нарежете праза на едро и го задушете в дълбок тиган с малко олио.
Добавете след това измития предварително ориз.
Щом стане прозрачен, го поръсете с червен пипер и залейте 150 мл от зелевата чорба.
Затворете тигана с капак.
Нарежете зелето на ивици и заедно с нарязания на ситно морков ги задушете в друг съд с мазнина за около 10 минути под капак.
Прехвърлете ориза и зелето в голяма тава и ги разбъркайте.
Сложете отгоре шарана и го поръсете с малко мазнина и подправки.
Налейте още малко зелев сок и го сложете сложете да се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за около 50 минути.
Печената риба е добър вариант за всеки един празник.
Насладете се на перфектния шаран за Никулден.