Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Турски плосък хляб Базлама

Турски плосък хляб Базлама

Турски плосък хляб Базлама
Снимка: Веселина Константинова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Още топлички ще си ги хапнем тези базлами"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г прясна
  • вода
  • брашно - 500 г
  • сол - 1 с.л.
  • чесън - 1 - 2 скилидки пресован
  • кашкавал - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете маята в купичка и я натрошете маята в купичка. Залейте я с хладка вода. Разбъркайте леко, да се получи кашичка и я оставете настрана, за да шупне.

Изсипете брашното върху плота, като предварително сте го пресели и направете кладенче в него. Добавете солта. Щом маята шупне, изсипете я в кладенчето. Сипете малко хладка вода и започнете да разбърквате продуктите. Долейте още вода, докато се получи гладко и меко тесто.

Месете тестото с натиск в продължение на 20 минути. След това го оформете на топка и го поставете в купа. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса.

Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот. Поръсете го леко с брашно и го оформете на руло. Нарежете на 6 парчета. Оформете всяко парче на топка.

За печенето е добре да използвате турски тиган, но ако нямате такъв и обикновен тиган ще свърши работа.

Загрейте добре тиган с незалепващо покритие. Разстелете всяка топка тесто с ръце, за да оформите плоска питка.

Изтупайте излишното брашно от повърхността, за да не загаря при печенето. Печете пърленките в сух тиган до златист загар, от двете страни, като обръщате с помощта на чиния.

Малко преди готовност, намажете едната страна на питката с чеснова паста, поръсете с настърган кашкавал и допечете за кратко.

Увийте готовите базлами в чиста памучна кърпа. Топли са много вкусни!

Супер базламите са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: