Начин на приготвяне
Сложете маята в купичка и я натрошете маята в купичка. Залейте я с хладка вода. Разбъркайте леко, да се получи кашичка и я оставете настрана, за да шупне.
Изсипете брашното върху плота, като предварително сте го пресели и направете кладенче в него. Добавете солта. Щом маята шупне, изсипете я в кладенчето. Сипете малко хладка вода и започнете да разбърквате продуктите. Долейте още вода, докато се получи гладко и меко тесто.
Месете тестото с натиск в продължение на 20 минути. След това го оформете на топка и го поставете в купа. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса.
Извадете втасалото тесто върху набрашнен плот. Поръсете го леко с брашно и го оформете на руло. Нарежете на 6 парчета. Оформете всяко парче на топка.
За печенето е добре да използвате турски тиган, но ако нямате такъв и обикновен тиган ще свърши работа.
Загрейте добре тиган с незалепващо покритие. Разстелете всяка топка тесто с ръце, за да оформите плоска питка.
Изтупайте излишното брашно от повърхността, за да не загаря при печенето. Печете пърленките в сух тиган до златист загар, от двете страни, като обръщате с помощта на чиния.
Малко преди готовност, намажете едната страна на питката с чеснова паста, поръсете с настърган кашкавал и допечете за кратко.
Увийте готовите базлами в чиста памучна кърпа. Топли са много вкусни!
Супер базламите са готови.