Начин на приготвяне
Бобът се измива много добре и се слага в купа.
Прибавя се солта и се залива със студена вода.
Оставя се да се накисне 2 часа, след което водата се излива и бобът се измива много добре.
Изсипва се в тенджера, залива се със студена вода и се слага да ври.
След като заври, водата се изсипва и се налива студена вода, която също се изсипва след завиране.
След като се изсипе третата вода след завиране, бобът се вари в четвъртата вода.
След като заври, се прибавя содата.
Лукът и морковите се почистват, измиват и нарязват на ситно, след което се прибавят към боба.
Прибавя се олио и се оставя за ври 20 мин, след което се прибавят измитите и нарязани на ситно дръжки от целина и червеният пипер.
Вари се до пълна готовност.
Червеният пипер 1/2 с.л. и брашното се разбъркват с олио 50 мл, след което се запържват за 5 мин и се изсипват в боб яхнията при продължително бъркане, за да не стане на бучки.
Листата от целината се измиват и нарязват на ситно и се прибавят към бобената гозба.
Вари се 10 мин под капак и се сваля от котлона шареният боб с за Андреевден.