Начин на приготвяне
В купата на блендер поставете брашното (предварително пресято), захарта и маслото, нарязано на кубчета.
Пуснете уреда, за да се смесят продуктите. Става много бързо.
След това добавете яйцето и коняка. Коняка може да замените с ром.
Отново разбъркайте.
Накрая прибавете прясното мляко лъжица по лъжица до получаване на маслено тесто.
Поставете тестото във форма за пай с диаметър 28 см и го разстелете с пръсти като оформите и борд.
Щом тава стане, поставете основата за ароматния пай във фризер за 30 минути.
През това време си пригответе плънката.
Почистете, обелете и нарежете ябълките на не много тънки резени.
В тенджера сложете маслото, меда, коняка и захарта.
Загрейте до завиране и после добавете резените ябълки, за да се задушат за 5-6 минути.
Разбърквайте внимателно периодично. Отцедете ябълките и заделете отделилия се сок.
Оставете плънката леко да се охлади.
След това извадете основата за пая от фризера и наредете ябълките ветрилообразно по цялата повърхност.
Поръсете с няколко лъжици кафява захар и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за 40 минути.
10 минути преди края на печенето извадете пая от фурната, поръсете обилно с едро нарязани ядки и върнете за още 10 минути да се запекат.
След като извадите ябълковия сладкиш от фурната, го залейте със сока от ябълките.
Оставете да се охлади и сервирайте гръцки ябълков пай Милопита!
Да ви е сладко!