Начин на приготвяне
Първо, хубаво измивам продуктите.
Дробчета слагам да се варят на силен огън в подсолена вода и периодично отстранявам това, което изкипява на повърхността с лъжица. След 20-30 минути махам тенджерката от котлона, изсипвам бульона и отново ги измивам със студена вода.
Намазвам алуминиево фолио с масло и изсипвам дробчетата вътре, добавям останалото масло и розмарина и ги завивам. Слагам ги в предварително загрята на 220°С фурна и така пека за 30 мин. След това намалявам фурната на 180°С и пека така още 90 мин.
През това време обелвам с белачка за картофи ябълката и крушата. Изчиствам ги от семките и ги нарязвам. Нарязвам халапеньо чушките, без да ги чистя. Обелвам и нарязвам чесъна и шалота. Изстисквам лимона.
В буркан или подходящ съд изсипвам всичко горе посочено и добавям джинджифила и чесъна на прах, както и солта и захарта. Заливам със зехтина и пасирам всичко. Готовата смес слагам в хладилника, докато приключа с ориза.
Ориза измивам добре от нишестето няколко пъти, докато водата, в която го мия не стане бистра и го оставям да кисне за 20 мин. За 200 г ориз загрявам 700 мл вода в тенджера и го варя на среден огън за 10 мин.
След това изключвам котлона и оставям ориза под капак за 20 мин. Когато минат 20 мин, добавям оризовия оцет, по 2 чаени лъжички сол и захар и го разбърквам с дървена лъжица, покривам го с кърпа и го оставям така за още 30 мин.
Сервирам със соса по желание в отделен съд или върху пилешки дробчета с ориз и специален лют сос.
Бон апетит с тези пилешки дробчета с ориз и специален лют сос!