Начин на приготвяне
Накисваме филетата сьомга в марината от бяло вино, зехтин и сухите подправки за около час.
През това време приготвяме граховото велуте, като задушаваме в тенджера настърганата глава стар лук в зехтина.
После добавяме граха, като след като и той се задуши, слагаме маслото.
Щом се разтопи маслото, изливаме прясното мляко и сметаната.
След няколко минути сваляме тенджерата от котлона. Пасираме граха до еднородна смес и поръсваме със сол и бял пипер.
След което запичаме сьомгата във фолио, като поставяме върху всяко парче, резен лимон, резен домат и резен чесън.
Печем сьомгата във фурна на 180 °C за 20 минути.
Добавих към рибата на фурна и картофена салата.
Да Ви е сладко с тази сьомга с грахово велуте!