Начин на приготвяне
За свинските късчета:
Месото се измива, подсушава се и се нарязва на свински късчета. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Прехвърлете свинското в тавичка, налейте виното и полейте с олио. Завийте тавичката с алуминиево фолио. Печете в загрята фурна на 180 °C за около час.
През това време си нарежете гъбите на шайби, а лука - на полумесеци. В тиган сложете бучка масло и запържете гъбите заедно със скилидка чесън, предварително пресована. После добавете и лука, запържвате и накрая прибавяте и червен пипер. Запържете за кратко, като трябва да внимавате да не загори червеният пипер. Свалете зеленчуците от котлона, извадете изпеченото месо от фурната и към него прибавяте гъбите с лука.
За ориза с фиде:
В тиган на котлона загрявате мазнината на средна температура. Слагате фидето и го запържвате до златисто при непрекъснато бъркане, като се внимава да не загори. После си прибавяте ориза и запържвате за кратко, докато оризът се омазни добре. Заливате с горещия бульон и подправяте със сол на вкус. Захлупвате тигана с капак и оставяте течността да кипне. Като кипне, намалявате котлона на минимум и оставяте да къкри, докато оризът омекне и поеме цялата течност.
За свинската кавърма:
Нарязвате месото на средно големи парчета. Лукът и чесънът нарязвате на тънки филийки. Чушките и гъбите нарязвате на лентички. В дълбок тиган си сгорещявате олио, запържвате нарязаното месо и подправяте със сол и черен пипер на вкус. Разбърквате и слагате капак, за да се задуши. Като месото се запържи добре, се прибавят чесънът и лукът. Разбърквате и прибавяте чушките и гъбите.
Отново захлупвате тигана с капак, като от време на време разбърквате. Когато омекнат зеленчуците, подправяте с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус. Прибавяте доматите и разбърквате. Намалявате котлона и оставяте да къкри, докато водата се изпари и остане само мазнина.
След като и трите ястия са готови, се подреждат в тава. Първо се слага оризът по средата, после от едната страна се слага свинското месо на късчета и после се слага и свинската кавърма.
С тази празнична зимна вечеря всяка една домакиня ще изпъкне на празника.
Коментари