Празнична зимна вечеря

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6432397
Празнична зимна вечеря
Снимка: Ivana Georgieva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
165 мин.
Порции
4
"С тази празнична зимна вечеря всяка една домакиня ще изпъкне на празника"

Необходими Продукти

  • За свинското
  • свинско месо - 500 г
  • лук - 2 големи глави
  • гъби - 300 г
  • краве масло - 1 бучка
  • бяло вино - 200 мл
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - на вкус
  • олио
  • За ориза с фиде
  • ориз - 1 ч.ч.
  • фиде - 3/4 ч.ч.
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 2.с.л.
  • бульон - 3 ч.ч с вкус по избор
  • кавърма
  • свинско месо - 500 г
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - 2 глави
  • зелени чушки - 2 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • гъби - 200 г
  • домати - 1 и 1/2 ч.ч. от консерва
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • сол - на вкус
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За свинските късчета:

Месото се измива, подсушава се и се нарязва на свински късчета. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Прехвърлете свинското в тавичка, налейте виното и полейте с олио. Завийте тавичката с алуминиево фолио. Печете в загрята фурна на 180 °C за около час.

През това време си нарежете гъбите на шайби, а лука - на полумесеци. В тиган сложете бучка масло и запържете гъбите заедно със скилидка чесън, предварително пресована. После добавете и лука, запържвате и накрая прибавяте и червен пипер. Запържете за кратко, като трябва да внимавате да не загори червеният пипер. Свалете зеленчуците от котлона, извадете изпеченото месо от фурната и към него прибавяте гъбите с лука.

За ориза с фиде:

В тиган на котлона загрявате мазнината на средна температура. Слагате фидето и го запържвате до златисто при непрекъснато бъркане, като се внимава да не загори. После си прибавяте ориза и запържвате за кратко, докато оризът се омазни добре. Заливате с горещия бульон и подправяте със сол на вкус. Захлупвате тигана с капак и оставяте течността да кипне. Като кипне, намалявате котлона на минимум и оставяте да къкри, докато оризът омекне и поеме цялата течност.

За свинската кавърма:

Нарязвате месото на средно големи парчета. Лукът и чесънът нарязвате на тънки филийки. Чушките и гъбите нарязвате на лентички. В дълбок тиган си сгорещявате олио, запържвате нарязаното месо и подправяте със сол и черен пипер на вкус. Разбърквате и слагате капак, за да се задуши. Като месото се запържи добре, се прибавят чесънът и лукът. Разбърквате и прибавяте чушките и гъбите.

Отново захлупвате тигана с капак, като от време на време разбърквате. Когато омекнат зеленчуците, подправяте с червен пипер, черен пипер и чубрица на вкус. Прибавяте доматите и разбърквате. Намалявате котлона и оставяте да къкри, докато водата се изпари и остане само мазнина.

След като и трите ястия са готови, се подреждат в тава. Първо се слага оризът по средата, после от едната страна се слага свинското месо на късчета и после се слага и свинската кавърма.

С тази празнична зимна вечеря всяка една домакиня ще изпъкне на празника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Много добра кавърма, дори и само тя си заслужава!
08.01.2022 22:45
Мика
Мика
Благодаря за вкусната и красива рецепта
08.12.2021 19:57
1