Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито за брашно в голяма купа и оформяме кладенче в средата.
Разтваряме маята в 150 мл топла вода. Изливаме я в кладенчето, чупим двете яйца и прибавяме 50 мл олио.
Загасяме хлебната сода в млякото и също го прибавяме.
Посоляваме и омесваме гладко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса.
След като тестото удвои обема си, го премесваме и започваме оформянето на питката.
Разделяме тестото на три топки. Разточваме всяка кора на тънък лист, около половин см.
Намазваме обилно с олио и поръсваме с половината сирене.
Върху първия лист слагаме втория и отново мажем с олио и слагаме всичкото сирене.
Слагаме и третия лист и обилно мажем с олио.
Режем на триъгълници и навиваме на кифлички.
Подреждаме в тава на разстояние, за да има място за втасване.
Разбиваме жълтъка и мажем всички кифлички.
Оставяме празничната питка да втасва и когато напълни тавата, я слагаме да се пече.
Печем около 40 минути на 180 градуса.
Слагаме празничнатазимна погача в студена фурна, от постепенното нагряване на фурната тя продължава да втасва.