Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична зимна погача

Празнична зимна погача

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7721k5
Празнична зимна погача
Снимка: AneliaStefanova
1 / 4
05/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
16

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг тип 400
  • кисело мляко - 400 г
  • хлебна мая - 1 кубче
  • хлебна сода - 1 к.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 300 мл
  • сирене - 150 г
  • жълтък - 1 за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със сито за брашно в голяма купа и оформяме кладенче в средата.

Разтваряме маята в 150 мл топла вода. Изливаме я в кладенчето, чупим двете яйца и прибавяме 50 мл олио.

Загасяме хлебната сода в млякото и също го прибавяме.

Посоляваме и омесваме гладко тесто. Оставяме тестото на топло да втаса.

След като тестото удвои обема си, го премесваме и започваме оформянето на питката.

Разделяме тестото на три топки. Разточваме всяка кора на тънък лист, около половин см.

Намазваме обилно с олио и поръсваме с половината сирене.

Върху първия лист слагаме втория и отново мажем с олио и слагаме всичкото сирене.

Слагаме и третия лист и обилно мажем с олио.

Режем на триъгълници и навиваме на кифлички.

Подреждаме в тава на разстояние, за да има място за втасване.

Разбиваме жълтъка и мажем всички кифлички.

Оставяме празничната питка да втасва и когато напълни тавата, я слагаме да се пече.

Печем около 40 минути на 180 градуса.

Слагаме празничнатазимна погача в студена фурна, от постепенното нагряване на фурната тя продължава да втасва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: