Начин на приготвяне
Лукът, чесънът и празът се нарязват на малки кубчета и се слагат в малко олио да се задушат, като при нужда се долива вода. След около 10 минути добавете дафиновия лист. Оставете да къкри за около 15 минути.
Нарежете зелето. Добавете го към лука и задушете, като разбърквате от време на време (ако зелето е солено, измийте го във вода предварително).
За задушаването е желателно да се използва по-голяма тиган или тенджера, за да не изпада съдържанието.
След половин час свалете зелето от котлона. Вземете тавата, в която ще се пече ястието, намажете я с олио, добавете задушеното зеле заедно с лука, овкусете с подправките. Поставете пилето върху зелето, като предварително сте го намазли с подправки.
Печете първо около 45 минути на 150 градуса, а след това увеличете на 200, за да се запече хубаво пилешката кожа.
Пилето с кисело зеле и червен лук на фурна е готово.