Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Филета от лаврак с цитруси на фурна

Филета от лаврак с цитруси на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Филета от лаврак с цитруси на фурна8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
28 мин.
Порции
4
"За тази вкусна печена рибка ви трябва и вкусна гарнитура"

Необходими Продукти

  • лаврак - 4 бр. филета от 2 риби
  • зехтин - 70 мл + за поръсване при сервиране
  • бял пипер - 4 щипки
  • лют пипер - 4 щипки, на люспи
  • сол - 4 щипки
  • магданоз - няколко клонки
  • лимони - 1 бр.
  • лайм - 1 бр.
  • портокали - 1 бр.
  • мандарини - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете рибните филета от костици, но кожата запазете. Натрийте със сол и бял пипер.

В купа изстискайте соковете на цитрусите, а част от тях нарежете на кръгчета или четвъртинки. Смесете със зехтина и залейте филетата от лаврак с тази марината.

Приберете в хладилник за не повече от 30 минути, тъй като самата киселина от цитрусите маринова рибата до степен, че я сготвя почти, особено ако филетата са тънки.

Покрийте тавичка със алуминиево фолио (може и хартия за печене). Намазнете и сложете парченца цитруси на дъното, а отгоре разположете лаврака с кожата надолу. Покрийте със стръкчета магданоз и поръсете още малко зехтин и лютия пипер на люспи.

Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна докато месцето на рибата стане млечно бяло и загуби прозрачния си оттенък.

Времето за печене зависи от дебелината на филетата, затова препоръчвам да се ориентирате така по цвета. Имайте предвид, че лавракът е готов много бързо и не трябва да се пече дълго.

Поднесете печената риба с подходяща гарнитура от свежа салата, зеленчуци или пържени картофки.

Филетата от лаврак с цитруси на фурна са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: