Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пататник»Пататник в точени кори от лимец

Пататник в точени кори от лимец

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Пататник в точени кори от лимец
Снимка: Росица Петрова
1 / 11
15/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Изключително вкусно родопско ястие, което непременно трябва да приготвите на вашето семейство"

Необходими Продукти

  • за корите
  • брашно от лимец - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • сол - 1 к.л.
  • олио - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • вода - около 130 мл
  • плънка
  • картофи - 800 г
  • сирене - 250 г
  • яйца - 2 бр.
  • джоджен
  • сол
  • черен пипер
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за този пататник е на моя близка, която е родена в Родопите. Така са я приготвяли в нейното семейство.

Днес реших да я споделя с вас.

За да направите този традиционен пататник, първо, си направете тестото за корите.

В купа пресейте двата вида брашно. Разбира се може да ползвате само бяло брашно, въпрос на предпочитание. В центъра оформете кладенче и прибавете солта, олиото, оцета и хладка вода за меко и нелепнещо тесто.

Оставете тестото за 10 минути да си почине, а през това време пригответе плънката.

Обелете и настържете на едро ренде картофите. Прибавете към тях яйцата, сиренето, подправките, както и сол на вкус. Разбъркайте.

Готовото тесто разделете на две части, като едната е по-голяма от другата.

Пригответе си тава, която намажете с масло.

Върху набрашнена повърхност разточете, първо, по-голямото парче тесто на тънка кора с диаметър по-голям от тавата, в която ще печете.

Поставете кората в тавата, а краищата оставете да висят отвън.

Разпределете плънката равномерно и покрийте с останалото тесто, което също разточете.

Затворете краищата и отгоре наредете маслото, нарязано на кубчета.

Сложете пататника с кори да се пече в предварително загрята фурна на 190 °C на долен реотан.

След 30 минути вземете друга тава, с по-голям размер и обърнете пататника, така че долната страна да остане отгоре.

Върнете във фурната за още 30 минути, докато се запече и от тази страна.

Изключително вкусно родопско ястие, което непременно пригответе на вашето семейство.

Добър апетит с този пататник в точени кори от лимец!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: