Начин на приготвяне
Рецептата за този пататник е на моя близка, която е родена в Родопите. Така са я приготвяли в нейното семейство.
Днес реших да я споделя с вас.
За да направите този традиционен пататник, първо, си направете тестото за корите.
В купа пресейте двата вида брашно. Разбира се може да ползвате само бяло брашно, въпрос на предпочитание. В центъра оформете кладенче и прибавете солта, олиото, оцета и хладка вода за меко и нелепнещо тесто.
Оставете тестото за 10 минути да си почине, а през това време пригответе плънката.
Обелете и настържете на едро ренде картофите. Прибавете към тях яйцата, сиренето, подправките, както и сол на вкус. Разбъркайте.
Готовото тесто разделете на две части, като едната е по-голяма от другата.
Пригответе си тава, която намажете с масло.
Върху набрашнена повърхност разточете, първо, по-голямото парче тесто на тънка кора с диаметър по-голям от тавата, в която ще печете.
Поставете кората в тавата, а краищата оставете да висят отвън.
Разпределете плънката равномерно и покрийте с останалото тесто, което също разточете.
Затворете краищата и отгоре наредете маслото, нарязано на кубчета.
Сложете пататника с кори да се пече в предварително загрята фурна на 190 °C на долен реотан.
След 30 минути вземете друга тава, с по-голям размер и обърнете пататника, така че долната страна да остане отгоре.
Върнете във фурната за още 30 минути, докато се запече и от тази страна.
Изключително вкусно родопско ястие, което непременно пригответе на вашето семейство.
Добър апетит с този пататник в точени кори от лимец!