Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка с просо

Празнична питка с просо

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
1972k1k6
Празнична питка с просо
Снимка: Evgenia
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
260 мин.
Порции
4
"Празнична питка с просо - просто невероятна"

Необходими Продукти

  • брашно - 410 г бяло
  • брашно от просо - 50 г
  • прясно мляко - 190 мл, топло
  • суха мая - 4 г
  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 50 г
  • сол - 1 ч.л.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме топлото мляко в купата на хлебопекарната.

Добавяме едното яйце и само белтъка от второто яйце (жълтъка заделяме за намазване отгоре на питката).

В единия край на купата слагаме солта, в другия край захарта, а по средата олиото.

Изсипваме пресятите брашна. Правим в тях кладенче и включваме маята.

Настройваме хлебопекарната на програма за месене на тесто (меси около 1:30 часа с втасване).

След което вадим тестото за празничната питка и го разделяме на 9 броя равни топчета.

Всяко топче разточваме с точилка, намазана с мазнина, на елипса и намазваме с разтопено масло (поръсваме, преди да разточим, плота с малко брашно, да не залепва тестото).

Навиваме на руло елипсата и поставяме във форма за печене, покрита с пергаментова хартия. Оставяме питката на топло за 1-2 часа да втаса отново.

Мажем после отгоре с жълтъка от второто яйце и поръсваме със сусам.

Печем празнична питка с просо в предварително загрята фурна до 170 °C до готовност (20-30 минути).

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: