Начин на приготвяне
Поставяме топлото мляко в купата на хлебопекарната.
Добавяме едното яйце и само белтъка от второто яйце (жълтъка заделяме за намазване отгоре на питката).
В единия край на купата слагаме солта, в другия край захарта, а по средата олиото.
Изсипваме пресятите брашна. Правим в тях кладенче и включваме маята.
Настройваме хлебопекарната на програма за месене на тесто (меси около 1:30 часа с втасване).
След което вадим тестото за празничната питка и го разделяме на 9 броя равни топчета.
Всяко топче разточваме с точилка, намазана с мазнина, на елипса и намазваме с разтопено масло (поръсваме, преди да разточим, плота с малко брашно, да не залепва тестото).
Навиваме на руло елипсата и поставяме във форма за печене, покрита с пергаментова хартия. Оставяме питката на топло за 1-2 часа да втаса отново.
Мажем после отгоре с жълтъка от второто яйце и поръсваме със сусам.
Печем празнична питка с просо в предварително загрята фурна до 170 °C до готовност (20-30 минути).
Да Ви е сладко!