Начин на приготвяне
Пресейте първо брашното в голям съд или тава. След това към него прибавете две цели яйца, а от третото - само белтъка. После преди да ги добавите, в купичка разбийте киселото мляко с маята и захарта и оставете за 5 мин. да шупне. Прибавете към брашното, содата и солта.
Започнете да месите, като при необходимост може да добавите още малко брашно. Замесеното готово тесто го оставете за около 1 час да втаса.
След като е вече втасало, го размесете отново за кратко. Разделете го на малки топки с приблизително еднакъв размер. Разточете всяка една от топките и ги навийте на рулца. Наредете ги в намазнена тава. Оставете отново да втаса питката за 15-20 мин. Отгоре намажете с разтопено масло и жълтъка.
Печете Великденската питка на 180 градуса до златисто.
След като е готова, извадете питката от тавата и я сложете да се охлади върху решетка.
Весели празници с пожелание за хармония у дома и пълна великденска трапеза! Съчетайте погачата за Великден и с крехко великденско печено.
Коментари