Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Великденска празнична питка

Великденска празнична питка

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
3153k6513
Великденска празнична питка
Снимка: Вероника Михайлова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Съберете всички около трапезата с тази Великденска празнична питка! Пухкава и невероятна вкусна!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • суха мая - 10 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • масло - 4 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
  • жълтъци - 1 жълтък за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте първо брашното в голям съд или тава. След това към него прибавете две цели яйца, а от третото - само белтъка. После преди да ги добавите, в купичка разбийте киселото мляко с маята и захарта и оставете за 5 мин. да шупне. Прибавете към брашното, содата и солта.

Започнете да месите, като при необходимост може да добавите още малко брашно. Замесеното готово тесто го оставете за около 1 час да втаса.

След като е вече втасало, го размесете отново за кратко. Разделете го на малки топки с приблизително еднакъв размер. Разточете всяка една от топките и ги навийте на рулца. Наредете ги в намазнена тава. Оставете отново да втаса питката за 15-20 мин. Отгоре намажете с разтопено масло и жълтъка.

Печете Великденската питка на 180 градуса до златисто.

След като е готова, извадете питката от тавата и я сложете да се охлади върху решетка.

Весели празници с пожелание за хармония у дома и пълна великденска трапеза! Съчетайте погачата за Великден и с крехко великденско печено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Светла
Светла
Oпределено липсва прясно мляко. Преписвача не я е преписал правилно
27.04.2025 12:07
Анонимен
Анонимен
С 5 лъжици кисело мляко без прясно и и вода,1 кг брашно ще стане такова твърдо тесто,нещо липсва
27.04.2025 10:56